En internutredning har inletts efter konsultköpen. Foto: SVT/Erik Alfredsson

Köpte konsulter för miljonbelopp utan upphandling – sjukhuschef utreds

Uppdaterad
Publicerad

I samband med ett projekt för att utreda regionens framtida lokalbehov köptes konsulter in för 1,9 miljoner kronor – utan några skriftliga avtal eller upphandlingar. Ett oacceptabelt hanterande, menar inköpschefen Joakim Kristensson, som inlett en internutredning.

Enligt Joakim Kristensson handlar det om att den dåvarande projektledaren, Christer Svensson, köpt konsulttjänster för 1,9 miljoner kronor av ett Karlskronaföretag utan att upphandla tjänsterna, vilket Barometern var först med att rapportera.

Christer Svensson är i dag sjukhuschef i Oskarshamn, och det var efter att han slutat i Region Blekinge som affärerna uppdagades.

– Det finns både interna regler och framförallt lagen om upphandling (LOU) som är väldigt tydlig med att den här typen av affärer ska konkurrensutsättas och så har inte skett. Det är inte acceptabelt, säger Joakim Kristensson, inköpschef på regionen.

Christer Svensson säger till Barometern att han haft ett godkännande av Region Blekinges högsta ledning, och att de varit medvetna om tillvägagångssättet, något som tillbakavisas av regiondirektör Peter Lilja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.