Nada Nedelén, verksamhetssamordnare, Arbetsförmedlingen Blekinge, Foto: SVT/Stina Sandström

Körkort krävs allt oftare för att få jobb

Publicerad

Att ha körkort har blivit allt viktigare för att kunna få ett jobb. Enligt Arbetsförmedlingen blir det allt vanligare att arbetsgivare kräver att man har körkort – något som gör det svårt för en del att komma in i arbetslivet.

Fler arbetsgivare kräver i dag att den anställde har körkort jämfört med hur det såg ut förr. Detta gör det svårare för de utan körkort att få ett jobb.

– Flera arbetsgivare efterfrågar körkort, både som meriterande men även som krav fast det kanske inte direkt ingår i arbetsuppgifterna, säger Nada Nedelén, verksamhetssamordnare, Arbetsförmedlingen Blekinge.

Alla har inte samma möjlighet att ta körkort eftersom det både kan ta tid och kosta mycket pengar. Men som student kan man sedan förra året ansöka om lån via CSN för att ta körkort, något som Arbetsförmedlingen rekommenderar att man tittar på om man inte har råd. 

– Nu har man öppnat möjligheten att låna från CSN när det gäller körkort så har man inte råd så gå in på och läs på om detta för det är väldigt fördelaktiga lån, säger Nada Nedelén.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.