Arkivbild.

Kraftig minskning av gästnätter under pandemin

Publicerad

Hotellnätterna har halverats under pandemin och den kraftiga minskningen av antalet gästnätter ses i hela landet.

Men i Blekinge är man ändå lättade att det inte blev värre än det faktiskt blev. Här minskade antalet gästnätter med omkring 25 procent.

Enligt färsk preliminär statistik från Tillväxtverket och statistikmyndigheten SCB har antalet gästnätter i landet halverats under perioden mars till augusti i år, jämfört med samma period förra året.

Minskningen syns i hela landet och i Blekinge handlar det om runt 550 000 gästnätter totalt under den här perioden i år, jämfört med 800 000 året innan.

Svårt att se framåt

Men även om gästnätterna har minskat också i Blekinge, så blev det ändå bättre än vad man tidigt under pandemin befarade. Det menar Visit Blekinges vd Håkan Andersson.

– Det var ingen som visste i april-maj hur detta året skulle bli. Sommaren blev ändå bättre än förväntat där många nationella besökare hittade till Blekinge, säger han.

Och det är fortfarande är svårt att veta hur det kommer bli framöver.

– Det går inte att ge en generell bild framåt. Det finns många verksamheter som har det jobbigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.