Kraftig ökning av TBE i landet – men Blekinge följer inte trenden

Publicerad

Enligt siffror från Folkhälsomyndigheten så nästan fördubblades antalet fall av den fästingburna sjukdomen TBE i landet förra året, jämfört med 2020. Blekinge följde inte den nationella trenden. I länet sjönk istället antalet registrerade fall från 5 till 3 under samma period.

– Statistiskt är det inte en minskning, säger Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid BTH.

Trots att det, under förra året, registrerades färre fall av TBE i Blekinge än under 2020, så menar Johan Sanmartin Berglund att man inte bör se det som att sjukdomen minskar i länet.

– Det är den variation som förekommer från år till år. Om man tittar tillbaka tio år så är det en fördubbling av antal fall, säger han.

Fyra riskområden

Enligt smittskyddsläkare Bengt Wittesjö finns det fyra riskområden i Blekinge där TBE förekommer. I västra Blekinge handlar det om Ryssberget och i östra Aspö, Utlängan och Stenshamn.

Vad kan man förvänta sig av utvecklingen av TBE i Blekinge framöver?

– Jag tror att det kommer ligga ganska stabilt på den nivån som är nu men allteftersom så kommer vi få nya riskområden. Det är jag övertygad om, säger Johan Sanmartin Berglund.

Rekommenderar vaccination

Trots detta så menar Johan Sanmartin Berglund att man inte behöver vara särskilt orolig för sjukdomen om man bor eller vistas mycket i Blekinge.

– Det är en liten risk för individen att drabbas. Men om man bor i ett riskområde, vistas mycket i skog och mark eller ofta blir fästingbiten, är det rekommenderat att vaccinera sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.