Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Krar Altamimi och Mohamed Aldghaim har båda läst introduktionsprogrammet för att plugga upp sina betyg. Spela klippet för att få höra om hur det har hjälpt dem. Foto: Karin Karltun/SVT

Krar och Mohamed har läst upp sina betyg – i höst börjar de gymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Drygt en fjärdedel av Ronnebys elever uppnår inte gymnasiebehörighet när de slutar nian.

För Krar Altamimi och Mohamed Aldghaim fick det bli Introduktionsprogrammet – och nu väntar gymnasiet.

Krar Altamimi och Mohamed Aldghaim läser båda svenska på introduktionsprogrammet.

– Jag har utvecklat mig mycket sedan jag började på den här linjen, i nian kunde jag knappt påbörja en konversation, säger Krar Altamimi.

Möjlighet att komplettera

För att komma in på gymnasiet krävs godkänt i minst åtta ämnen och det är grundämnena, svenska, matematik och engelska, som oftast ställer till det för de elever som saknar behörighet. Där är nämligen obligatoriskt att få godkänt i dem.

På introduktionsprogrammet ges eleverna möjlighet att endast läsa upp de ämnen som de saknar. Det kan ta mellan ett till tre år och varje år går mellan 50 till 60 elever vidare till gymnasiet.

Vill arbeta med film

Både Krar Altamimi och Mohamed Aldghaim är två av dem och i höst ska de börja på på fordonsprogrammet respektive estetprogrammet.

– Jag har hört att man ska välja det man tycker om och jag vill verkligen arbeta med film i framtiden, säger Mohamed Aldghaim.

Se klippet för att höra med vad  Krar Altamimi och Mohamed Aldghaim har att säga om skolgången

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.