Herman Afzelius är ordförande i PFAS-föreningen. Foto: SVT & TT

Kräver betalt för giftigt vatten

Uppdaterad
Publicerad

Nu kräver PFAS-föreningen att Ronneby ska följa Uppsalas exempel och stämma Försvarsmakten på grund av förgiftat dricksvatten. Men kommunen ställer sig kallsinnig.

När nu Uppsala vatten stämmer Försvarsmakten på 225 miljoner kronor, på grund av PFAS-förorenat vatten, finns krav på att Ronneby ska göra detsamma.

– Det är ju många ställen där man förgiftat mark med brandskum från brandövningsplatser. Det är bra att Uppsala tar steget och går till domstol. Jag tycker definitivt att det är någonting för Ronneby att ta efter, säger PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

Vattenskandalen i Kallinge

Avvisar kravet

Men att stämma Försvarsmakten för förgiftat vatten är något Ronneby kommun inte planerar att göra.

– Vi är inte i det läget som Uppsala är. Hittills har Försvarsmakten stått för de merkostnader som vi har haft med anledning av PFAS-föroreningar, säger Ronnebys kommunalråd Roger Fredriksson (M).

Foto: SVT

Han ger exempel på kostnader som Ronneby fått kompensation för från Försvarsmakten.

– De har stått för en tillfällig vattenledning som vi la ut omgående och en permanent ny vattenledning från vår nya vattentäkt, säger Roger Fredriksson.

Ifrågasätter argumenten

De argumenten är inget som biter på PFAS-föreningens ordförande Herman Afzelius.

– Det handlar inte bara om kostnader som Ronneby kommun har. Utan det handlar även om ett antal tusen abonnenter som har druckit vatten som varit förgiftat under väldigt lång tid och att kräva ansvar för dem, säger Herman Afzelius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vattenskandalen i Kallinge

Mer i ämnet