Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkogårdschef Claes Wiridén berättar hur begravningar påverkas av att krematoriet hålls stängt. Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT / SVT Arkiv

Krematoriet ur drift – döda kroppar körs till grannlän

Uppdaterad
Publicerad

Kremeringsugnens reningsanläggning på krematoriet i Karlskrona är trasigt. Nu körs de kroppar som ska brännas till Kalmar, Nässjö, Värnamo, Kristianstad och Lund istället.

– Vi kommer att byta hela reningsanläggningen och den nya ska vara på plats i början av mars, säger kyrkogårdschef Claes Wiridén.

Reningsanläggningen till kremeringsugnen i Karlskrona-Aspö pastorat är trasig. Det var P4 Blekinge först med att berätta. Rökgaskylaren gick sönder redan för ett år sedan och lagades då men har nu gått sönder igen.

I väntan på att en ny rökgaskylare ska komma om några veckor har krematoriet tagits ur drift och kroppar som ska brännas körs till kremeringsanläggningar i grannlänen.

– Det kostar oss inte mer i antalet personer som behöver jobba, men det sliter på personalen som behöver köra så mycket bil fram och tillbaka, säger Claes Wiridén som är kyrkogårdschef.

För de som ska begrava anhöriga innebär stängningen att de inte kan boka tid för begravningsceremoni eller urnsättning förrän urnan med aska är tillbaka i Karlskrona.

I klippet berättar kyrkogårdschef Claes Wiridén om merarbetet för krematoriepersonalen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.