Christopher Larsson säger att inlägget ska ses som ett skämt.

”Kriminella borde skickas till zoo”

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraten Christopher Larsson i Karlskrona har hamnat i Facebookbråk – igen. I ett inlägg på Facebook skriver han att Blekinges kriminella borde skickas till ett zoo i Ukraina.

– Det ska ses som ett skämt. Det är ironi och bus och inte allvarligt menat, säger Christopher Larsson, som för två år sedan fick kritik från det egna partiet sedan han på facebook liknat muslimer vid otvättade ”åsnor”.

Den här gången är det via Facebook-profilen ”Yngve Uggla” som Larsson gett sin syn på de 42 personer som enligt polisen är länets tyngsta brottslingar.

”Vore det inte bra att låta dessa flyga söderut tills de är snälla igen.Ukraina kan få lite nya fåglar på något zoo.”, skriver Larsson som efter kritik medger att inlägget blev väl hårt formulerat.

– Men det ska inte tolkas bokstavligt. Jag nämnde Ukraina eftersom Jimmie Åkesson vid något tillfälle sagt att utländska medborgare som begår grova brott i Sverige skulle kunna få avtjäna sina straff som arbetare i länder som exempelvis Ukraina.

Hur många av de 42 personer du pratar om är utländska medborgare?

– Ingen aning. De kan lika gärna vara födda här.

Men de ska utvisas till zoo ändå?

– Det var skrivet som ett skämt, ingenting annat. Du kan inte göra en skandal av det här.

En av dem som på Facebook reagerat på ”Yngve Ugglas” inlägg är folkpartiets Jan-Olof Petersson. I ett svar skriver han att Larsson med sitt förslag tydligt blottar Sverigedemokraternas ”människosyn”.

– Det är inte första gången som Christopher Larsson uttrycker sig raljant och respektlöst. Jag tycker inte att det är värdigt en förtroendevald politiker. Att han nu hävdar att det handlar om ”ett skämt” duger inte. Jag ser det som min demokratiska skyldighet att reagera när någon uttalar sig så vårdslöst som han gör, säger Jan-Olof Petersson.

Larsson förklarar sig i ett brev

Efter att Blekingenytt publicerat den här artikeln skrev Christopher Larsson ett långt brev till redaktionen. I det förklarar han att ”Yngve Uggla” är en påhittad figur, och att ”det som står på Yngves sida är inget att bry sig om sidan är helt oseriös”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.