Foto: SVT

Krismöte i Sölvesborg efter fiskestopp i Östersjön

Uppdaterad
Publicerad

Efter beslutet om fyra månaders stopp på sillfiske i Östersjön i sommar är måttet rågat. Det anser Sölvesborg, Karlskrona och Simrishamn som håller krismöte för sin lokala fiskeindustri.

– Hela bilden av kustsamhällena kommer förändras, varnar Vesa Tschernij på Marint centrum i Simrishamn.

Under fredagen åkte representanter från Simrishamns kommun och lokala fiskeföretagare – i sällskap med Karlskrona kommun – till Sölvesborg för ett krismöte. Detta eftersom allt sillfiske i Östersjön stoppas i fyra månader, enligt ett beslut av EU:s fiskeministrar.

– Vi tre kommuner som berörs måste träffas och enas om en väg framåt, säger Sölvesborgs näringslivschef Stefan Olofsson till TT.

Syftet med fisketoppet är att skydda den hotade Östersjötorsken under lekperioden, men det är ett besluts som sågats. Enligt kritikerna äger det stoppade fisket inte rum i torskens lekområde, och dessutom ger sillfisket många arbetstillfällen under sommaren.

Jobb kan försvinna

Projektledare Vesa Tschernij på det kommunalt drivna Marint centrum i Simrishamn känner oro för den lokala fiskeindustrin och säger att det finns risk att jobb försvinner.

– Ja. Jag vet inte hur de ska hantera situationen under de fyra månaderna. Sommaren är en högsäsong och 40 procent av omsättningen kommer från sillamackorna, säger han.

Kräver kompensation

Enligt näringslivschefen Stefan Olofsson i Sölvesborg påverkar fiskestoppet runt åtta lokala diskare samt drygt 15 lokala fiskeföretagare som bereder fisk och hanterar fångst.

Dagens krismöte kommer troligtvis resultera i en skrivelse adresserat till både regering och Bryssel, enligt Olofsson. Och om sillfiskestoppet blir verklighet med start redan nu i maj månad så krävs någon form av ersättning, anser han.

– Ja, det är åtminstone viktigt att hitta en ekonomisk lösning så att fisket kan leva vidare.

Stoppet gäller allt fiske från skånska sydkusten upp till höjd med Öland.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.