Foto: Lucas Sjögren/arkiv

Hamnkritik mot uteblivna covidkontroller: ”Inte sett polisen”

Uppdaterad
Publicerad

Karlskronas hamnvärdar riktar kritik mot uteblivna coronakontroller på utländska båtgäster i sommar.

Uppgiften är polisens.

– Vi har inte sett någonting av dem i hamnen, säger hamnvärden Mats Juhlin-Dannfelt.

Resenärer från länder utanför Norden behöver fram till den 31 augusti ett intyg på att man har vaccinerats mot covid-19 eller nyligen tagit ett negativt test som bevisar att man är frisk.

Det har varit polisens uppgift att kontrollera utländska turisters coronaintyg i Blekinges gästhamnar, för att se till att smittan inte förs in i länet. Precis som man har kontrollerat landets färjeterminaler och Öresundsbron.

Men hamnvärdarna i Karlskronas gästhamn är kritiska till skötseln av kontrollerna, då det har ekat tomt av poliser, något som P4 Blekinge har rapporterat om under onsdagen.

– Jag har inte sett dem och ingen av mina kollegor heller, så jag tror inte att polisen har varit här nere, säger Mats Juhlin-Dannfelt.

Polisen: ”Prioriterat annat”

Polisen i Karlskrona har valt att tacka nej till en filmad intervju, men säger i en skriftlig kommentar till SVT Nyheter Blekinge att båtfolk generellt har bra koll på vilka regler som gäller.

Polisens kommunikatör Thomas Johansson menar att det hittills varit få incidenter i Region Syds småbåtshamnar, vilket har gjort att polisen har prioriterat andra delar av verksamheten. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.