Krögare rasar mot orättvisa hyror

Uppdaterad
Publicerad

I Ronneby får flera restauranger i kommunägda fastigheter kraftigt subventionerade hyror. Konkurrensvidrigt, menar krogägare.

På ett möte mellan Ronneby kommuns näringslivschef och krogägare i staden blev det hätsk stämning när det visade sig att kommunen gav kraftigt subventionerade hyror till verksamheter i kommunala fastigheter. Restaurangerna på Ekenäs och Karön har en månadshyra på 4.000 kronor styck, och även cafét och restaurangerna i Brunnsparken och Kulturcentrum har minskade hyror. Det upprör krögarna i staden.

– Jag har en hyra på 34.000 kronor i månaden. Och då när andra har 4.000 i månaden, det är inte klokt, säger Mike El Hajj, ägare av Andra våningen.

Flera upprörda

Det är inte bara Mike El Hajj som är frustrerad. Flera krogägare som SVT Blekingenytt har varit i kontakt med bekräftar bilden, men vill inte ha med sina namn.

– Alla krögare i stan är lika delaktiga. Antingen får de subventionera våra hyror också eller driva upp de andra. I Ronneby kan du köpa en spaghetti och köttfärssås för 35 kronor på catering från de här ställena, jag har inte möjlighet till så låga priser, säger en krogägare.

”Kan inte subventionera”

Men några subventionerade hyror kan det inte bli tal om, menar kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

– Vi har inte möjlighet att gå in och betala för privata aktörer, det hade varit olagligt. Men vi ska sätta oss och se över hur det här ska hanteras.

Kommunens näringslivschef har inte varit anträffbar under dagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer