Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ulf Fembro och Margareta Skantze hade på lördagen kallat till debatt, om att stärka teatern i Blekinge genom ökat samarbete, med Teatersmedjan i Karlshamn som föredöme. Foto: SVT och privat

Kulturarbetare vill ha en levande teater i hela Blekinge

Publicerad

Inför en föreställning på Konserthusteatern i Karlskrona på lördagen hade kulturarbetare kallat till en debatt om hur teatern ska förstärkas i Blekinge.

– Förhoppningen är att tända en gnista, säger dramatikern Margareta Skantze.

Det var på lördagseftermiddagen som kulturarbetare kallat till en debatt inför Ronneby Folkteaters föreställning ”Den motivillige trubaduren”.

– Kulturen är en arena som kan sammanbinda Blekinge. Vi vill lyfta hur vi kan samarbeta för att förverkliga det, säger regissören Ulf Fembro.

– Ett fäste är Karlshamn, där det sedan gammalt finns en lång tradition. Ett exempel är Teatersmedjan med återkommande föreställningar på Kastellet, säger dramatikern Margareta Skantze.

Stark och levande teater

Med debatten vill de fånga politikernas uppmärksamhet för betydelsen av en stark och levande teater i hela Blekinge.

– En förutsättning för att det ska gå är att det finns politiker som driver frågan. Så det är en önskedröm att det finns politiker som ser hur viktigt det här är, säger Margareta Skantze.

Samtalsledare var Ulf Fembro. Förutom Margareta Skantze medverkade Pontus Stenshäll, konstnärlig ledare för Göteborgs stadsteater, Lenny Mostberg, kulturchef i Karlskrona, och representanter för Teatersmedjan i Karlshamn.

Se klippet för att möta Ulf Fembro och Margareta Skantze, som berättar hur de vill samarbeta för att stärka Blekinges teaterliv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.