Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Håkan Grahn ser gärna att kommunen satsar på en sommarscen, men att de då betalar för det. Spela klippet för att höra honom berätta om erbjudandet han fick per mejl. Foto: Karin Karltun/SVT

Kulturpristagaren Håkan Grahn erbjöds spela på Karlskrona kommuns sommarscen – utan gage

Publicerad

Vintern 2023 tilldelades musikern Håkan Grahn Karlskrona kommuns kulturpris. Ett halvår senare fick han ett mejl där han erbjöds att uppträda på kommunens sommarscen – utan gage.

– Det känns inte alls bra, säger han.

Mejlet skickades ut till alla som varit med under kommunens kulturjulkalender på stortorget i december. Då fick de som uppträdde betalt.

– Det var inte mycket, men det täckte kostnaderna i alla fall för att vara där, säger Håkan Grahn.

Utrymme för att synas i centrum

Men till sommarscenen erbjuder kommunen alltså ingen betalning. Det som kommer finnas är en bokbar scen på Klaipeidaplatsen med mikrofoner och högtalare – men ingen ljudtekniker.

– Skulle jag ha med mig allt som behövs så blir det som om jag betalar för att uppträda.

I mejlet går det bland annat att läsa:

”Vi erbjuder inget gage för detta, utan tanken är mer att vi ger ett utrymme och en plats för folk som vill synas och uppträda i centrum.”

– Jag kan inte tänka mig en annan yrkeskår som man skulle skriva så till, säger Håkan Grahn.

Kommunen ”Ett misstag”

Sommarscenen är en del av Karlskrona kommuns satsning på ett sommartorg. Och enligt dem så var mejlet som gick väg till kulturarbetarna ett misstag.

– När vi fick idén på en sommarscen tänkte vi främst på unga kulturutövare, garageband. Men när vi tänkte ett varv till kom vi fram till att vi ville bredda det hela för att inte exkludera någon, säger Per Gjörloff som är förvaltningschef på kultur och fritidsförvaltningen.

Därför skickade de ut en bred inbjudan som även gick till alla dem som uppträtt under kulturjulkalendern, något som inte var meningen enligt Per Gjörloff.

– Det är ett misstag från vår sida.

Spela klippet för att höra Håkan Grahn berätta om mejlet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.