KBV 003 lägger till vid Handelshamnen i Karlskrona. Foto: SVT

Kustbevakningen missnöjda med budgeten: ”Räcker inte till”

Uppdaterad
Publicerad

Höstbudgeten som presenterades av regeringen igår innehåller inga höjda anslag till Kustbevakningen, trots att myndigheten har begärt det under två år.

– Utan tillräckligt med personal räcker vi inte till, säger Therese Mattsson, generaldirektör, i ett pressmeddelande.

Kustbevakningen har under de senaste åren larmat om att de är för få anställda för att kunna hantera exempelvis större miljöräddningsuppdrag som oljeutsläpp. Trots det får myndigheten inga anslagshöjningar i år heller, något som enligt Kustbevakningen får ”konsekvenser för ambitionen om en ökad förmåga”.

– Vi är drygt 800 nu, vi skulle behöva bli 150 fler. Vår insats behövs i hela landet, och omvärldens krav ökar på oss. Vi klarar väl möjligtvis nästa år men sedan blir det bekymmersamt, säger Mattias Lindholm, kommunikatör, till SVT Nyheter Blekinge.

För verksamhetsåret 2020 fick Kustbevakningen ett anslag på 1,3 miljarder kronor. Nu hade de äskat om en anslagshöjning om 142 miljoner kronor på tre år.

– Men vi får bara 500 000. Budgeten står i proportion till det vi gjort hittills men räcker inte för att utveckla i den takt vi behöver. Vi riskerar att bli den svaga länken i rättskedjan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.