En patient i Karlskrona avled av cancer innan behandlingen hann börja. Anledningen är enligt Ivo att vårdens utredning tog för lång tid. Foto: Arkiv

Cancerbehandling dröjde tio månader – vården får kritik

Uppdaterad
Publicerad

En kvinna i Karlskrona hade tidigare behandlats för tarmcancer. När hon upplevde buksmärtor och blödningar sökte hon sin vårdcentral. Först tio månader senare upptäcktes cancern som spridit sig till underlivet. Kvinnan dog innan behandlingen hann börja – och både vårdcentralen och Blekingesjukhuset får nu kritik.

Det var 2019 som patienten undersöktes vid en rad olika tillfällen på både sin vårdcentral och Blekingesjukhuset i Karlskrona och en mängd remisser skickades fram och tillbaka. Utredningstiden blev över tio månader som nu bedöms av Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ha blivit för lång.Därmed fördröjdes behandlingen och kvinnan hann dö innan den påbörjades.

Kunde förhindrat oro och lidande

Enligt Ivo brast vårdcentralen främst i att följa upp sina remisser med förklaringar på kvinnans symtom. Även Blekingesjukhuset kritiseras för bristande samordning mellan kirurgiska-, medicinska- och kvinnokliniken, även om enskilda läkare anses ha gjort rimliga bedömningar.

Ivo anser att man hade kunnat förhindra oro och lidande hos patienten genom att ha en bättre samverkan mellan verksamheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.