Skådespelarna i årets nyårsrevy i Ronneby har baserat flera av sketcherna på sina erfarenheter som erfarenheter som kvinnor, till exempel hur det är att bli tafsad på av män. Foto: Henrik Friberg/SVT

Vass nyårsrevy med kvinnlig blick

Uppdaterad
Publicerad

I årets nyårsrevy i Ronneby är det kvinnor och kvinnliga erfarenheter som som tar plats på scenen. Skådespelarna, som är mellan mellan 14 och 73 år, ger allt från tafsande män till krångliga asylregler en känga.

En av sketchidéerna föddes när de satt tillsammans under en paus och pratade om tafsande män.

– Alla hade vi upplevt tafsande män så det blev en liten sketch om det, säger Anne Alfresson.

– Sätter man ihop åtta arga tjejer kan det bli så här, skrattar Sandra Penzo.

Responsen från publiken har varit positiv.

– De jag har pratat med har gått hem och fått sig en liten tankeställare, säger Sandra Penzo.

Kritiserar mottagningssystemet

Med i ensemblen är även Ksenia Ani som söker uppehållstillstånd i Sverige. Hon har skrivit en monolog som hon framför om hur det är att leva i ett land där hon känner att hon fastnat i Migrationsverkets byråkratiska system.

– Till exempel behöver man personnummer här överallt så det är ganska svårt att vara människa här och att ha de rättigheter som andra människor har, säger hon.

”Känner mig som en del av samhället”

Att hon nu är med som skådespelare i nyårsrevyn har hjälpt henne på flera sätt:

– Jag känner mig som en del av samhället när jag är här. Det hjälper mig att överleva de svåra situationer som finns i mitt, säger Ksenia Ani.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer