En av kycklingarna klämdes ihjäl i lastbilen. Foto: Livsmedelsverket

Kycklingar svårt klämda i djurtransport

Publicerad

I en lastbil på väg till slakteriet hade alldeles för många kycklingar trängts ihop. En av kycklingarna var redan ihjälklämd vid ankomsten till slakteriet och flera av de andra fåglarna var mycket medtagna och låg ovanpå varandra.

Det var vid en rutinkontroll av en djurtransport i mitten av juni som Livsmedelsverkets veterinär gjorde upptäckten. I transportbehållarna som var överbelagda fanns flera kycklingar som inte fick plats på botten av buren utan istället låg ovanpå varandra. Djuren var enligt veterinären påtagligt stressade och andades med öppen näbb. En av kycklingarna hade fastnat med huvudet i ett av handtagen till burarna och självdött.

Vill uppmärksamma bristerna

Livsmedelsverket har skrivit till kycklinguppfödaren och till länsstyrelsen för att uppmärksamma dem på möjliga brister i djurskyddet. Livsmedelsverket vill också få veta vad länsstyrelsen fortsatt gör åt ärendet.

Nyligen uppmärksammades i SR Blekinge att Länsstyrelsen i Blekinge inte gjort en enda kontroll av djurtransporter sedan 2013, trots att målet är minst två om året. I det fallet hänvisar Länsstyrelsen till resursbrist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.