Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkbänkarna räddas från soptippen och skänks till Backarydsborna. Foto: Henrik Friberg/SVT

Kyrkbänkar slipper hamna på tippen – skänks till folk i bygden

Publicerad

Intresset bland Backarydsborna att ha en kyrkbänk i hemmet har varit stort. När bygdens kyrka renoveras slipper fler än hälften av bänkarna att hamna på soptippen.

– Det är jättekul att de stannar på bygden och kommer till användning, säger Markus Rask , fastighetschef i Ronneby pastorat.

Kyrkan i Backaryd ska moderniseras. Ut kastas de gamla kyrkbänkarna från 30-talet för att göra plats för öppnare ytor och nya verksamheter. Men de gamla bänkarna som besökare suttit på vid dop, bröllop och begravningar i nästan hundra år får nu nytt liv.

– Jag har hört folk som ska ha dem i allt från sitt orangeri till köket, säger Markus Rask.

Nu väntar renoveringen

Drygt hälften av bänkarna är redan hämtade och förhoppningen är att så få som möjligt ska hamna på soptippen. Efter bänktömningen så ska renoveringen dra igång.

– Det kommer bli mer plats här inne för andra aktiviteter och förhoppningen är att det blir en mer tillgänglig kyrka för Backarydsborna, säger Sven-Eric Fällgren (C), ordförande i Kyrkorådet.

Har du tagit hem en bänk?

– Nej, jag har redan fullt överallt hemma.

Kyrkbänkarna räddas från soptippen och skänks till Backarydsborna. Foto: Henrik Friberg/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.