Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Bredåkra kyrkogårds kyrkogårdschef Magnus Näsström tycker att det är tragiskt att kyrkogården drabbats av almsjuka. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Kyrkogård drabbad av almsjuka – träden kommer att behöva fällas

Uppdaterad
Publicerad

Flera almar på Bredåkra kyrkogård har drabbats av almsjuka. Trots vaccinering av träden förra året, så har 14 träd insjuknat och majoriteten kommer nu att behöva fällas.

Sedan ett större angrepp av almsjuka på kyrkogården 2014, har det varit färre angrepp på träden på Bredåkra, då de vaccinerats mot sjukdomen.

Men i år hjälpte inte vaccinet tillräckligt och ett tiotal träd har nu insjuknat, vilket är dubbelt så många än vad kyrkogården har hanterat tidigare.

– Jag tycker att det är tragiskt. Det är karaktärsträd för den här kyrkogården. Tittar man ut på kyrkogården så ser väldigt många hängalmar, vilket är helt unikt, säger Magnus Näsström, kyrkogårdschef i Ronneby pastorat.

Ska plantera nytt

Det handlar uppskattningsvis om 14 träd som drabbats av den så kallade almsjukan. Tio av dem kommer nu behöva fällas, menar kyrkogårdschefen.

Tanken är sedan att plantera nytt.

– Men det är alltså träd som har växt i 95 till 100 år som ska ersättas med en nyplantering. Då förstår man ju vilken lång tid det tar tills det fyller samma funktion, säger Magnus Näsström.

Det är inte längre plikt att anmäla sjuka träd till länsstyrelsen, så det finns i dagsläget ingen direkt statistik på hur många träd som i år har drabbats av almsjukan i länet.

– Men när jag har åkt runt i länet så får jag uppfattningen att det är fler sjuka träd i år än tidigare, säger Annika Lydänge på länsstyrelsens naturvårdsenhet i Blekinge.

Skillnaden mellan ett friskt och ett sjukt träd. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Torkan gjorde det värre

Anledningen till att trädvaccinet inte fungerade lika bra i år tror man beror på förra årets torka.

– Jag tror att det var torkstress i träden. Samtidigt så tänker jag att om vi inte hade vaccinerat alls så hade vi säkert haft 40 sjuka träd istället. Så för mig känns det ändå som att vi hejdar, säger kyrkogårdschef Magnus Näsström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer