Kyrkogårdschef uppmanar till försiktighet under Allhelgona

Publicerad

Under rådande coronapandemi är det många som valt att ta hjälp av kyrkogårdsförvaltningen för att få ett ljus tänt på kyrkogården inför allhelgonahelgen. Samtidigt uppmanar kyrkogårdschefer till försiktighet för den som väljer att komma till kyrkogårdarna.

– Allhelgona är den högtid som hos oss drar mest besökare. Det är större än jul. Det är en sådan populär högtid och nu måste vi förhålla oss till det, säger Mattias Schultz, kyrkogårdschef i Karlskrona/Aspö pastorat.

Inför helgen har man i Karlskrona tagit bort den fika som man annars brukar bjuda kyrkogårdsbesökare på. Personal kommer även finnas mer tillgänglig om någon skulle behöva hjälp och även för att ha koll så att trängsel inte uppstår.

Pastoratet har också fått in förfrågningar om att hjälpa personer som nu under pandemin inte kan eller vågar ta sig till kyrkogården.

– Det kan handla om att tända ett ljus eller sätta dit en blomma. Det är några som uttryckligen har sagt att de skulle vilja ha hjälp med det utifrån den rådande situationen, säger Mattias Schultz.

Kom en annan tid

Man hoppas slippa trängsel på kyrkogårdarna och parkeringsplatserna och uppmanar därför besökare att tänka på när de väljer att åka dit. På Vämö kyrkogård brukar den årliga marschalltändningen på fredagen locka många besökare.

– Utöver gällande rekommendationer så skulle jag vilja säga att jag hoppas på att folk kan sprida ut sina besök över helgen.

Även andra kyrkogårdar i länet har gjort anpassningar efter den rådande situationen. Bland annat i Ronneby kommun där man har satt upp trottoarpratare med information om att bland annat tänka på avståndet.

– På Bredåkra kyrkogård har vi ställt in gravsmyckningskaffet och informationsdisken för att inte få köbildning. Vi ska också bevaka antalet som samtidigt går in i vår öppna kyrka för att tända ljus, säger Magnus Näsström, kyrkogårdschef i Ronneby.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.