Det var kö in till vallokalen i Karlshamn på söndagsförmiddagen. Foto: Michelle Hallberg

Kyrkovalet avgörs: Kö in till vallokalerna

Uppdaterad
Publicerad

På söndagen avgörs kyrkovalet och redan på morgonen öppnade många av vallokalerna i Blekinge. I Karlshamn var det kö in till församlingsgården på söndagsförmiddagen.

Närmare 70 procent av invånarna i Blekinge är medlemmar i Svenska kyrkan, men långt ifrån alla väljer att rösta i kyrkovalet. Valdeltagandet var knappt 13 procent i förra kyrkovalet 2013. 

SVT Nyheter Blekinge var på plats i en av vallokalerna i Karlshamns kommun. Här var det kö in när dörrarna öppnades till församlingsgården på förmiddagen.

Svårt att sia

Rune Johansson var en av de som var där för att rösta i kyrkovalet.

Kö in för att rösta i kyrkovalet i församlingshemmet i Karlshamn. Foto: Michelle Hallberg

– Jag är medlem i Svenska kyrkan och har varit engagerad i såväl kyrkofullmäktige som kyrkoråd. Kyrkan har en väldigt stor uppgift att fylla i vår tid, säger han.

Hur tror du att det kommer gå i valet?

– Det är svårt att sia om. Men jag hoppas att många som verkligen vill kyrkans bästa blir invalda på olika uppgifter.

”Insett att man måste göra det här”

Även Ingrid Nilsson från Karlshamn tycker att det är viktigt att alla som är med i Svenska kyrkan väljer att rösta för att vara med och påverka.

Vilken fråga är viktigast för dig?

– Det vill jag behålla för mig själv. Men det viktiga är att min röst blir hörd. Att de som jag vill ha vid makten kommer till makten.

Vad tror du att det beror på att det är få som väljer att rösta i kyrkovalet, bara 13 procent vid förra valet?

Jag tror det är lite för lite insikt i att man måste göra sin röst hört även här och inte bara till riksdagsvalet. Jag har själv tillhört den som inte varit duktiga på att rösta, men har insett att man ska göra det, säger Ingrid Nilsson.

KYRKOVALET I BLEKINGE

I Blekinge är 70 procent av invånarna medlemmar i Svenska kyrkan, närmare 111.000 personer.

Flest medlemmar i förhållande till folkmängd är det i Sölvesborg – där är 13.000 av kommunens drygt 17000 invånare kyrkomedlemmar

Öppettiderna för vallokalerna skiljer sig, men alla vallokaler är ska vara öppna mellan 18-20 på söndagskvällen, och minst fyra timmar tidigare under valdagen.

De som röstar på valdagen behöver inget röstkort utan endast legitimation. Vilken valkrets man tillhör står på det röstkort man fått hem i brevlådan.

På Svenska kyrkans hemsida kan man få uppgifter om vilken som är din närmaste vallokal.

Källa: SCB/Svenska kyrkan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.