Ungefär 100 meter in i kulverten under den tidigare soptippen på Gullberna upptäcktes stora sprickor. Anders Högström, som tagit sig in där, filmade skadorna. Foto: PrivatVisa alla (3)
Visa alla (3)

Läckande soptippen – se underjordiska filmen från dagvattenledningen

Uppdaterad
Publicerad

Under den tidigare soptippen på Gullberna går en 300 meter lång kulvert, en dagvattenledning, som leder ut i havet. Nu har kulvertens insida filmats och upptäckten förvånade initiativtagaren Stefan Svensson.
– Det var det värsta vi kunde tänka oss.

Frågan om Gullbernadeponin och de föroreningar som följer med i regnvattnet från den tidigare soptippen lyfts återigen. Under söndagen gick Anders Högström in i kulverten och såg att ungefär 100 meter var skadat med sprickor eller höll på att rasa.

– Det har blivit ett dräneringsrör för soptippen istället, säger Stefan Svensson.

Kommunen arbetar med en handlingsplan som ska utreda hur utsläppen från deponin ska minska. Men Stefan Svensson, som är engagerad i frågan menar att det enda alternativet är att gräva bort soptippen.

– De måste sätta igång redan imorgon, man kan inte vänta. Det finns pengar och söka för att sanera det här, säger Stefan Svensson.

Kommunen vill inte lämna några kommentarer om innehållet på filmen utan menar att de själva kommer filma kulverten som en del i sitt arbete med handlingsplanen.

”Det är mycket olyckligt”

Att privatpersoner rör sig i kommunens dagvattenledningar tycker Magnus Lindoffsson, projektledare på Karlskrona kommun, inte är bra.

– Det är mycket olyckligt och väldigt olämpligt att gå in det kommunala dagvattensystemet. Det är en kommunal anläggning och då ska man inte ta sig in där oavsett vad syftet är. Det är både mörkt och fuktigt, säger projektledare Magnus Lindoffsson.

Kommunjurist Benita Andersson har under måndagen hanterat ärendet, men det är ännu inte klart om kommunen kommer att vidta åtgärder. 

– Men det kan bli så att vi tvinga sätta upp stängsel för att på så sätt förhindra att det händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer