Arne Sonesson i området runt Vesan utanför Sölvesborg och Pierre Månsson (L) kommunalråd i Kristianstad på Lägsta punkten. Foto: SVT

Beskedet: Inget svenskt lägstarekord i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Nya mätningar visar att Vesan utanför Sölvesborg inte har någon punkt som är lägst i landet. Samtidigt är hembygdsnestorn Arne Sonesson tveksam till resultatet.

Under våren har en debatt uppstått kring vilken som egentligen är landets lägsta punkt. En plats i Kristianstad har i drygt 30 år officiellt haft det svenska rekordet med 232 centimeter under havet men i Sölvesborgstrakten har skeptiska röster höjts.

Den torrlagda sjön Vesan i området kring Gammalstorps kyrka har pekats ut som en möjlig ny rekordinnehavare. Sölvesborgs kommun har genomfört mätningar i området men inte kunnat hitta någon punkt som är i närheten av att vara lägre än 232 centimeter.

Mätningar på platsen

Det tidigare kommunalrådet och hembygdsnestorn Arne Sonesson i Norje har varit aktiv i debatten men tror ändå på sitt område.

– I och med att marken här sjunker här med två centimeter varje år så har vi tänkt att den måste vara nere nu, säger han.

SVT Nyheter Blekinge var med när Sölvesborgs kommuns mätningsingenjör Marko Karkulehto gjorde mätningar på olika platser i området men hittade som lägst punkter på 200–205 centimeter under havet bakom kyrkan.

– Så det är tyvärr 30 centimeter kvar till Kristianstadnivån. Vi får säga tyvärr att det inte är lägst i den naturliga marknivån men någonstans kan det finnas en decimeter lägre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.