Foto: Henrik Friberg

Läkaren följer patientens värden i glasögonen

Uppdaterad
Publicerad

När patienten opereras kan läkaren följa hens puls, blodtryck och syremättnad – direkt i glasögonen.

De nya glasögonen testas nu på intensivvården på Blekingesjukhuset. Tanken är att vårdpersonalen ska kunna följa patientens utveckling oberoende av var de befinner sig.

– Eftersom vi kan kommunicera och visa bilder med glasögonen blir det möjligt att konsultera en läkare som befinner sig på en annan avdelning, säger avdelningschefen på IVA Eva Douglas.

Projektet har fött ur ett samarbete mellan landstinget Region Blekinge, BTH och det lokala näringslivet. Personal följde helt enkelt arbetet på intensivvårdsavdelningen och gjorde en behovsanalys.

– Vi agerade flugor på väggen, följde en arbetsdag och iakttog vilka behov som fanns, säger Eva Bergman Ottoson, utvecklingsstrateg på landstinget.

Från teknikutvecklarnas sida ser man en fördel i att samarbeta med just IVA.

– Vi arbetar med en av de tekniskt mer komplexa avdelningarna inom vården men de är också mycket vana vid teknik och välkomnar den, berättar Arnstein Njåstad, vd på Nordic Industri Cosulting AB.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.