Ellie Giliusson och Jakob Ringius lämnar jobbet på hemtjänsten, för att tillsammans med kollegan Oskar Jonasson, åka upp och hjälpa till vid skogsbränderna i norr. Foto: Ante Frändén/SVT

Lämnar hemtjänsten – för att bekämpa skogsbränder

Publicerad

I vanliga fall jobbar de inom hemtjänsten. Men nu vill de hjälpa till att bekämpa skogsbränder. De tre kollegorna åker 80 mil från Blekinge till Härjedalen för att stötta upp.

Tre ur personalen från ett privat hemtjänstföretag i Karlskrona åker på söndag upp till Sveg i Härjedalen för att hjälpa till med att bekämpa skogsbränderna som härjar i området.

Företaget de arbetar åt sponsrar de tre med lön de dagar de kommer att vara borta.

– Nu när man hör om bränderna, vill man kunna hjälpa till och jag vet hur förödande det kan vara. De frivilliga och brandmännen som är där nu behöver avlastning, säger Ellie Giliusson.

Reser 80 mil

Tillsammans med Jakob Ringius och Oskar Jonasson åker hon på söndag de åttio milen upp till Härjedalen för att under måndagsmorgonen inställa sig på brandstationen i Sveg.

De räknar med att åka tillbaka i slutet av nästa vecka men om det behövs är de beredda att stanna över nästa helg. De kommer att bo i tält under tiden de är där.

– Vi gör gärna vad som helst som kan avlasta, säger Ellie Giliusson.

Ingen tvekan

Från hemtjänstföretaget  var det ingen tvekan när Ellie Giliusson ställde frågan om de tre fick åka och lämna sina ordinarie arbeten.

– Jag tyckte att det var ett jättebra förslag och jag blev både stolt och imponerad av att jag har anställda som har så fina idéer, säger Karolina Engman, verksamhetschef på företaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.