Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blekinges landshövding Ulrica Messing uppmanar nu länsborna att hjälpas åt för att spara på elen. Foto: SVT

Landshövdingens uppmaning i elkrisen: ”Kör inte diskmaskinen i onödan”

Uppdaterad
Publicerad

För att inte riskera att det blir brist på el uppmanar nu landshövdingen Blekingeborna att tänka en extra gång och ändra sitt eget beteende.

– Det handlar om ditt och mitt beteende för att säkerställa att vi inte hamnar i ett läge där vi får brist på el, säger Ulrica Messing.

Länsstyrelsen har kartlagt hur energibehovet ser ut i Blekinge framåt och vilken försörjning länet har idag. Det måste finnas en beredskap om vintern blir riktigt kall och man hamnar i ett läge där elen måste prioriteras.

– Jag hoppas att vi aldrig hamnar i ett läge där vi måste prioritera elen, men det vet vi inte – och därför måste vi planera för att vi kan hamna där, säger landshövding Ulrica Messing.

En grad svalare hemma

Landshövdingens stora uppmaning till Blekingeborna är att man själv måste ändra sitt beteende.

– I ett kort perspektiv handlar det om ditt och mitt beteende, att försöka spara el. Ha en grad svalare hemma, duscha kortare tid, tvätta alltid maskinen full med tvätt och kör inte diskmaskinen i onödan. Det är många bäckar små som påverkar det här. Allt det spelar roll för att säkerställa att vi inte hamnar i ett läge där vi får brist på el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.