Foto: SVT/LANDSTINGET BLEKINGE

Landstinget går 50 miljoner back

Uppdaterad
Publicerad

Landstinget Blekinge kommer att gå 50 miljoner back i år. Det är det senaste delårsbokslutet som visar de röda siffrorna. Nu uppmanar ledningen till återhållsamhet inom verksamheten.

– Vi drar nu in på inköp och andra utgifter, säger landstingsrådet Kalle Sandström (S).

Blekingesjukhuset och primärvården är de verksamheter som går med störst minus och hyrläkare är en stor anledning till det. Landstingsledningen vill nu att man ska minska den kostnaden vilket kan leda till färre vårdplatser.

– Hyrläkare är en stor kostnad och det kan så klart få effekter på verksamheten om vi drar ner på intaget, säger Kalle Sandström.

Bromsar utgifterna

Trots att ledningen nu försöker bromsa utgifterna så tror inte landstingsrådet att man kan nå ett nollresultat utan att landstinget kommer att gå back med runt 50 miljoner kronor. Pengar som måste vara återbetalda inom tre år.

– Ja, sådant är regelverket. Vi kommer behöva gå plus de närmsta åren så det är något vi behöver räkna in i de kommande budgetarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.