I tidigare fall har de misstänkta mutorna bland annat bestått av telefoner och surfplattor. Foto: TT/SVT

Landstingsanställda i Blekinge i omfattande muthärva

Uppdaterad
Publicerad

Två anställda vid Landstinget Blekinge polisanmäls för att ha tagit emot misstänkta mutor från ett utbildningsföretag i Stockholm. Företaget utreds sedan tidigare för att mutat personal på flera svenska myndigheter.

Det är två landstingsanställda, varav en nyligen avslutat sin anställning, som misstänks för brott.

– Det här är jättetråkigt och ett olyckligt brott mot vår tydliga policy. Båda kommer att bli återbetalningsskyldiga. Det är bara en av de misstänkta som arbetar kvar i landstinget och hur det här påverkar den personens anställning ska vi titta närmare på, säger förvaltningschef Per Johansson, vid landstingsservice.

Fick surfplattor och presentkort

Den stora muthärvan – som gäller flera svenska myndigheter – rullades upp när statliga Riksgälden granskade fakturor från företaget. Det uppdagades då att kursdeltagare fått tillbehör som surfplattor, spelkonsoler och presentkort när de har gått utbildningar genom företaget. Kostnaden doldes sedan i fakturor som varje arbetsgivare fick betala.

Brottsrubriceringen gäller tills vidare bedrägeri och tagande av muta och ärendet handläggs av riksenheten mot korruption.

”Allvarligt”

Enligt Per Johansson motsvarar de förmåner de landstingsanställda i Blekinge fått inga stora belopp.

– Men det spelar ingen roll. Agerandet som sådant är väldigt allvarligt.

Den person som fortfarande jobbar kvar på Landstinget Blekinge konfronterades med misstankarna under torsdagen.

– Personen är ångerfull och säger sig vara beredd att betala tillbaka.

Kan det finnas ytterligare personer i organisationen som kan bli misstänkta för brott i samband med det här?

– Nej. Vi har gjort en genomgång av de fakturor som skickats ut från det aktuella företaget och då är detta dessa två fall som dykt upp, säger Per Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.