Arkivbild Foto: TT

Landstingsdirektör: Hela byggnaden måste renoveras

Uppdaterad
Publicerad

Efter larmet om att byggnad 13 på Blekingesjukhuset är hälsofarligt möttes i dag landstingsledningen och huvudskyddsombud. Alla avdelningar i byggnad 13 kommer så snart som möjligt flytta för att ge plats åt renoveringen.

Arbets- och miljömedicin Syd har granskat inomhusmiljö i byggnad 13 på Blekingesjukhuset och kommit fram till att den inte är lämplig för personal. Fukt och dålig inomhusmiljö gör att personalen riskerar att drabbas av astma, bronkit och luftvägsinfektioner.

I dag hölls därför ett möte mellan landstingsledningen, verksamhetschefer och huvudskyddsombud.

– Det var ett möte med bra dialog där vi redovisade för våra åtgärdsförslag för byggnaden. Vi kommer nu gör allt för att säkerhetsställa en bra arbetsmiljö, säger Peter Lilja, landstingsdirektör.

Först och främst kommer man byta ut allt golvmaterial, limmade plastmattor på betong, som kan irritera luften för personalen. Man kommer även se över ventilation, bullernivån och belysningen, något som personalen har klagat på.

Ska ändå rivas

När den omfattande renoveringen ska sätta igång kan landstingsledningen inte svara på i dag.

– Just nu håller vi på att bestämma om vi kommer göra varje våning eller rum för sig eller en samlad insats under exempelvis sommaren för hela byggnaden. Allt beror på hur snabbt och om vi kan flytta runt eller ut verksamheten på vårdavdelningarna, säger Peter Lilja.

Men klart är att hela huset kommer renoveras, även de delar som gjordes vid för bara några år sedan. Om sex-sju år beräknas hela huset rivas för att ge plats åt ett parkeringshus.

I byggnad 13 finns bland annat logopedmottagning, specialisttandvård, ögonmottagning, öronoperation, psykiatri och kontor för administration och förvaltning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.