Roger Fredriksson (M) påbörjar sitt uppdrag omgående. Foto: SVT

Länets kommuntoppar eniga: Satsning på persontrafik viktig

Uppdaterad
Publicerad

Blekinges landshövding samlade länets högsta ledning till ett möte om Sydostlänkens framtid. Frågan om persontrafik på sträckan enade samtliga toppolitiker.

Klart är att kommunstyrelseordförande i varje kommun står bakom den ursprungliga planen på både gods- och persontrafik mellan Karlshamn och Olofström.

– Där finns det en bred samsyn, säger landshövding Ulrica Messing.

Frågan väcktes i förra veckan då regionala utvecklingsnämndens ordförande Fredrik Thomasson (SD) plötsligt meddelade att Blekinge skulle dra sig ur satsningen – med hänvisning till dyrare kostnader.

Thomasson själv närvarade inte under mötet på måndagen, men på plats fanns regionstyrelsens ordförande Robert Lindén (SD).

– Han har lyssnat och tagit till sig av den kritik och oro som finns, säger Ulrica Messing.

SVT Nyheter Blekinge söker Fredrik Thomasson för en kommentar.

Fredriksson (M) ska kartlägga frågan

På mötet föreslog Blekinges landshövding, Ulrica Messing, att Roger Fredriksson (M), Ronnebys kommunstyrelseordförande, ska leda arbetet framåt med att kartlägga var alla aktörer står i frågan och se vilka gemensamma lösningar som är möjliga.

Fredriksson anses neutral i frågan eftersom Ronneby kommun inte har en aktiv roll i planeringen av Sydostlänken.

– Jag tackar för förtroendet och kommer förutsättningslöst att lyssna in alla parter för att komma vidare i processen och rapportera till landshövdingen i god tid innan beslut tas, säger Roger Fredriksson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.