Foto: Pontus Lundahl/TT

Långa väntetider till tandvården – kan få köa i två år

Uppdaterad
Publicerad

Det är lång väntetid till tandvården i Blekinge. Är du inte redan listad hos Folktandvården kan du tvingas vänta upp till två år på en tid.

Den främsta orsaken till de långa väntetiderna uppges vara brist på tandläkare – vilket är ett problem i hela landet. Men i Blekinge är det också andra saker som ställer till det:

– Dels har vi pensionsavgångar och dessutom är rörligheten bland yngre tandläkare högre i dag än vad det varit tidigare, säger Håkan Bergevi, förvaltningschef för Folktandvården i Blekinge.

Just nu saknar man sex-sju tandläkare i länet.

– Klart att det blir kännbart om en klinik har tre tandläkare och en försvinner. Då blir effekten stor, säger Håkan Bergevi.

Fler orsaker

En annan orsak är att riksdagen fattade beslut den 15 december 2016 om att höja åldern för gratis barn- och ungdomstandvård till och med det år du fyller 23 år.

Den gruppen går då före i kön eftersom det är ett uppdrag som den allmänna tandvården har.

Även den stora asylinvandringen 2015 har också påverkat köerna eftersom det var många som behövde akut tandvård som också gick före i köerna.

– Vi söker i dag efter tandläkare över hela Europa i dag och jobbar för fullt med att försöka rekrytera fler, säger Håkan Bergevi.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.