Emilie Pilthammar (M) gruppledare i Sölvesborg. Foto: SVT

Lanserade alliansstyre – utan att informera partiet

Uppdaterad
Publicerad

Flera M-politiker i Sölvesborg glömde att informera sin egen partigrupp innan pressmeddelandet om nytt alliansstyre i kommunen gick ut i går. Ett misstag som nu måste redas ut, enligt nya gruppledaren Emilie Pilthammar.

På torsdagskvällen kom beskedet att den borgerliga alliansen i Sölvesborg förhandlat färdigt och nu stod redo att ta över makten tillsammans med det lokala SoL-partiet.

Beskedet kommunicerades via ett pressmeddelande, som bland annat Moderaternas förhandlare stod bakom.

Men beslutet var inte förankrat i den moderata partigruppen, vilket Sydöstran var först att berätta.

Gruppledaren Emilie Pilthammar blev därför förvånad när nyheten om en enad allians blev offentlig.

– Jag har full förståelse för att det här inte uppfattas som ett seriöst agerande från vår sida. Men det är vår fullmäktigegrupp som beslutar om detta och vi träffas inte förrän i nästa vecka, säger hon.

Hur kunde det bli så här?

– Vad jag har förstått så beror det på ett missförstånd hos våra förhandlare om vilket mandat de har. Det enda jag kan säga är att det aldrig borde ha gått ut något pressmeddelande. Det är fullmäktigegruppen som beslutar och den leder jag, men alla kan göra fel, säger Emilie Pilthammar, som nu ska diskutera händelsen internt.

– Det är viktigt att vi framåt har en tydlig gång i den här typen av ärenden.     

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.