Förra året var regeringens anslag till Länsstyrelsen Blekinge 28 miljoner kronor. I år är siffran nere på 9,3 miljoner.
– Vi visste att anslagen skulle minska. Men vi visste inte att det skulle minska i den omfattningen, det kom som en chock, säger Daniel Daniel Ottosson, enhetschef på naturvårdsförvaltningen på Länsstyrelsen Blekinge.
Förhoppningen var att naturvårdsförvaltarna skulle kunna omplaceras, vilket bara gick i två fall. Totalt har fyra personer sagts upp.
– Vi har försökt att omplacera i den mån det går, men vi är en ganska liten länsstyrelse. Vi har bara kunnat göra en omplacering av två stycken, säger Daniel Ottosson.
”Naturreservat kan växa igen”
Han tror också att det i framtiden kan blir märkbart för allmänheten.
– På sikt kan naturreservat växa igen, och vandringsleder. Det kan bli konsekvenser på sikt om budgeten fortsätter under åren framöver, säger han.
Hur kommer arbetsbelastningen att bli för personalstyrkan som är kvar?
– Vi är måna om att det ska vara en bra arbetsmiljö. Vi får minska våra åtaganden, vi kan inte göra det vi har gjort innan med så stor personalstyrka.
Påverkan i tredje led
En annan konsekvens av neddragningarna är att Länsstyrelsen nu inte kan beställa naturvårdstjänster.
– Vi beställer mycket tjänster från entreprenörer i länet. Förra året beställde vi naturvårdstjänster för 17 miljoner kronor, nu kan vi inte beställa något alls, avslutar Daniel Ottosson på Länsstyrelsen Blekinge.