• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet förklarar Daniel Ottosson varför de beviljat skyddsjakt på älg i Blekinge utanför jaktperioden. Foto: SVT

Länsstyrelsen i Blekinge om skyddsjakten på älg: ”Följer jaktlagen”

Publicerad

Länsstyrelsen i Blekinge har i år beviljat tre fall av skyddsjakt på älg efter jaktsäsongen, trots att älgstammen i Blekinge är liten.

– Skyddsjakt på älg genomförs när man ser ekonomisk skada hos en markägare, säger Daniel Ottosson på länsstyrelsen.

Under 2024 har länsstyrelsen hittills beviljat tre fall av skyddsjakt på älg.

Anledningen är att älgarna på våren betar av toppskotten på tallplantor, vilket för vissa markägare gör så stor skada att det får stora ekonomiska konsekvenser.

– Markägarna har gjort sina förebyggande åtgärder och ansökan uppfyller de krav som ställs för skyddsjakt, säger Daniel Ottosson enhetschef för naturfrågor på Länsstyrelsen i Blekinge.

I klippet förklarar enhetschefen på länsstyrelsen varför de beviljat skyddsjakt på älg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.