Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sandra Draaisma är enhetschef på djurskyddet i Länsstyrelsen i Blekinge. Foto: SVT/Philip Nilsson

Länsstyrelsens svar på kritik om kattregister: ”Bara gått ett år”

Publicerad

Lagen om att registrera sina katter har kritiserats för att inte bättra på katters villkor tillräckligt mycket. Sandra Draaisma på länsstyrelsen i Blekinge säger att det är för tidigt att avgöra registrets effekter.

Över 9 000 katter i Blekinge har registrerats sedan det blev lag på att kattägare ska registrera och chippa sina husdjur via Jordbruksverket. Ett mycket bra resultat om man frågar Sandra Draaisma, enchetschef på djurskyddet i Länsstyrelsen i Blekinge.

– För att jämföra, Gotland har en ungefär lika stor befolkning som oss i Blekinge. Där har bara runt 4 500 katter registrerats.

Ha tålamod

När det gäller kritik från Kattkommando Syd, om att lagen inte har förbättrat katters villkor och höjt deras status som djur, så uppmanar Sandra Draaisma till att ha tålamod.

– När det gäller målet att höja kattens status måste man tänka långsiktigt. Lagen har ju inte varit i kraft länge.

Viktigt att registrera din katt

Med detta sagt rekommenderar Sandra Draaisma de som äger katter att registrera dem.

– Det blir lättare att hitta bortsprungna katter som är registrerade.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.