Blekinge museum har gjort utgrävningar i Hjortahammar utan tillstånd. Det hävdar länsstyrelsen. Foto: Länsstyrelsen Blekinge

Länstyrelsen anmäler Blekinge museum för brott mot kulturmiljölagen

Uppdaterad
Publicerad

Blekinge museum har genomfört utgrävningar på gravfältet Hjortahammar i Ronneby kommun utan att ha tillstånd.

Det hävdar länsstyrelsen som nu anmäler museet för brott mot kulturmiljölagen.

I juni fick Blekinge museum tillstånd av länsstyrelsen att undersöka fornlämningen Hjortahammar gravfält.

Hjortahammar är ett Blekinges mest betydelsefulla fornlämningsområde. Gravfältet innehåller en variation av yttre gravformer med treuddar, skeppsättningar och högar.

Länsstyrelsen menar att museet fick tillstånd att genomföra en byråmässig inventering med äldre material samt att göra fältinsatser med drönare och metalldetektor.

Museet grävde

Enligt den anmälan som länstyrelsen nu skickat till åklagarmyndigheten upptäckte personal från länstyrelsen att museets personal grävt i marken på flera platser där metalldetektorn gett utslag. Det är något som museet inte haft tillstånd till och bland annat har museipersonalen grävt upp ett vikingatida viktlod.

Mycket förvånade

– Vi för väldigt förvånade och har svårt att förstå länstyrelsens anmälan, säger Marcus Sandekjer, chef för Blekinge museum.

– Det är vår uppfattning att det vi har gjort på Hjortahammar ryms inom det tillstånd vi hade och vi är inte överens med länstyrelsen i det här fallet.

I övrigt säger Marcus Sandekjer att han avvaktar åklagarens bedömning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.