Bengt ”Otto” Ottosson har pensionerat sig. Ändå ringer flera skolor och frågar om han kan hoppa in som lärare. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Lärare tycker olika om pensionsåldern

Uppdaterad
Publicerad

Den ena vill inte jobba en dag längre än 65. Den andra har fyllt 67 men fortsätter ändå jobba. Beslutet om att höja pensionsåldern tas emot olika av lärarna i Karlskrona.

Riksdagen röstade under onsdagen igenom förslaget att höja pensionsåldern vid årsskiftet, från 61 år till 62 års ålder. En av de branscher i Blekinge som kan komma att påverkas mer än andra av beslutet är lärarbranschen, där kompetensen kommer att finnas kvar längre.

– I vissa branscher kan förändringen få större effekt och det är framförallt i branscher som har brist på kompetens. Där skulle ändringen kunna innebära att kompetensen finns längre på arbetsmarknaden än tidigare, säger David Fridlund arbetsförmedlingschefen.

David Fridlund, chef på arbetsförmedlingen.

Så säger lärarna

Men lärarna i Karlskrona har olika åsikter om att pensionsåldern ska höjas. Stefan Carlsson som jobbar som speciallärare i matte på Af Chapmangymnasiet i Karlskrona menar att läraryrket är mentalt slitsamt och har blivit mer med åren med all administration som har tillkommit lärarrollen.

– Det känns som att man knuffar det längre och längre fram, och personligen är jag väl inte sugen på att jobba hur länge som helst, säger Stefan Carlsson.

När tror du att du kommer att gå i pension?

– Vid 65 är ganska lagom. Då har jag förhoppningsvis några friska år kvar innan jag blir allt för skröplig.

Stefan Carlsson jobbar som speciallärare i matte på Af Chapangymnasiet i Karlskrona. Foto: Jonatan Börjesson/SVT

Pensionerade läraren fortsätter att jobba

Bengt ”Otto” Ottosson har länge arbetat som lärare, bland annat i Rödeby. Men för snart ett år sedan var det dags för honom att gå i pension, då i 67 års ålder. Det var inte helt lätt för honom då han älskar att gå till jobbet varje morgon.

– Det var ångestfyllt att gå hem, säger han.

Efter ett tag hörde flera skolor av sig till honom och frågade om han kunde tänka sig att hoppa in och hjälpa till.

Nu har Bengt ”Otto” Ottosson jobbat på bland annat som speciallärare i matte och tycker om att vara igång. Men snart dags att sätta stopp.

– Ju äldre man blir desto slitsammare blir det ju, det kommer man inte ifrån. Men erfarenheten man har gör jobbet lättare, menar Bengt Ottosson.

Bengt ”Otto” Ottosson har pensionerat sig. Ändå ringer flera skolor och frågar om han kan hoppa in som lärare. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Pensionen

I dag har svenskar rätt att påbörja ta ut sin allmänna pension från 61 års ålder, och de har rätt att arbeta kvar till 67 års ålder. Med det nya förslaget kommer detta åldersspann att förskjutas till 64–69 år i stället. Förändringarna sker successivt och kommer att vara helt genomförda år 2026.

Åldern för den så kallade garantipensionen höjs från dagens 65 år till 66 år (år 2023).

År 2026 knyts garantipensionsåldern, samt alla pensionsrelaterade åldrar, till en ny så kallad riktålder. Detta är ett helt nytt begrepp inom socialförsäkringssystemet där tanken är att dessa åldrar automatiskt ska justeras upp med ungefär två tredjedelar av medellivslängdsökningen. Ju äldre vi blir, desto längre måste vi alltså arbeta.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.