Arkivbild. Foto: SVT

Lärare uppsagd efter våldtäktsanklagelse – stämmer kommunen

Uppdaterad
Publicerad

En lärare i Blekinge, som även har tunga lokalpolitiska uppdrag, sades tidigare i år upp från sitt jobb efter att en elev polisanmält honom för våldtäkt. Efter att våldtäktsutredningen lagts ner har läraren nu stämt kommunen då han anser att uppsägningen skett på felaktiga grunder.

Läraren ska, enligt kommunen, ha bjudit in en elev på fest i sitt hem i februari och låtit eleven sova över. Efter festen ska eleven ha polisanmält läraren för våldtäkt, och läraren stängdes då av från sin tjänst.

Våldtäktsutredningen mot läraren lades ner den 1 juni, och alla brottsmisstankar är avskrivna. Men kommunen har ändå valt att säga upp läraren från tjänsten på grund av personliga skäl.

– Vi står fast vid vårt beslut. Vi saknar förtroende för läraren, säger förhandlingschefen i den berörda kommunen.

Advokaten: ”Stämmer inte”

Läraren, som även har tunga lokalpolitiska uppdrag, har konsekvent nekat till samtliga anklagelser. Han medger att eleven varit hemma hos honom, men förnekar vad som sedan uppges ha hänt.

– Man kan uttrycka saker och ting på många olika sätt. Vi menar att det inte stämmer att vare sig eleven eller läraren var berusad. Eller att eleven var hemma på någon inbjudan av läraren, säger Björn Lindmar, lärarens advokat.

Läraren har nu valt att stämma kommunen på grund av felaktig uppsägning.

– Vad vi sett såhär långt så kan man inte säga att de har godtagbara skäl för uppsägning, säger Björn Lindmar.

SVT Nyheter Blekinge har varit i kontakt med läraren, som hänvisar till sin advokat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.