Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi har inte så det räcker och folk får vänta”, säger Fredrik Lindsjö om bristen på gode män. Foto: SVT

Larmet: Brist på gode män

Publicerad

Det är brist på personer som kan tänka sig att bli gode män åt andra. I Karlshamn, Karlskrona och Ronneby behövs det 100 nya gode män och kommunerna efterlyser därför fler personer som vill engagera sig.

Pandemin är en av orsakerna till att det just nu är svårt att rekrytera gode män.

– Pandemin är en bidragande orsak som gör att många backar, säger Fredrik Lindsjö, som är handläggare på överförmyndarnämnden i samverkan för Karlshamn, Karlskrona och Ronneby.

”Gör en hjälteinsats”

Han ser också flera orsaker.

– Som god man gör man en hjälteinsats och hjälper en annan människa och samhället. Men vissa kanske tycker att arvodet är otillräckligt i förhållande till arbetsinsatsen. Folk verkar inte heller ha den tiden av sin fritid att lägga, det är samma problem som föreningar har när det gäller att engagera ideella krafter, säger Fredrik Lindsjö.

100 fler behövs

Det behövs nu 100 nya gode män i Karlshamn, Karlskrona och Ronneby.

– Bristen är akut. Vi har en kampanj just nu, men det är svårt. Vi har inte så det räcker och folk får vänta, säger Fredrik Lindsjö.

Se klippet ovan för att möta Fredrik Lindsjö, som berättar om den svåra bristen på gode män.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.