Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Överbeläggningarna kan kopplas till svårigheten att rekrytera och behålla vårdpersonal, menar Camilla Perland på Vårdförbundet i Blekinge. Foto: SVT

Larmet: Överbeläggningarna på rekordnivåer

Publicerad

Vårdförbundet larmar: antalet överbeläggningar på sjukhusen har blivit dubbelt så många – på ett år.

– Risken för vårdskador och till och med dödsfall ökar, säger Camilla Perland, vice ordförande för Vårdförbundet i Blekinge.

Överbeläggningarna har ökat kraftigt i hela landet visar den statistik som Vårdförbundet sammanställt från Sveriges kommuner och regioner.

– Överbeläggningar innebär att patienter tvingas vänta orimligt länge på att få vård, utlokaliseras till andra avdelningar och ligga i korridorer och att de inte får hjälp av rätt kompetens i tid, säger Camilla Perland, vice ordförande för Vårdförbundet i Blekinge.

”Tappat medarbetare”

Det finns dock regionala skillnader och Blekinge pekas ut som den region som haft tredje flest överbeläggningar.

I jämförelse med grannlänet Kalmar har Blekinge haft nio gånger så många överbeläggningar.

– Pandemin har en klar påverkan och tyvärr har vi tappat medarbetare som gör att vi har fått stänga ner vissa vårdplatser som blir så kallade överbeläggingsplatser. Det är inte hållbart i längden, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör på region Blekinge.

Hör mer i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer