Eleverna ska ha lagt sig på tågspåret för att filma en utmaning för publicering i sociala medier. Foto: SVT/Henrik Friberg

Larmet: Skolelever lade sig på tågspåret i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

En livsfarlig utmaning på sociala medier orsakade en polisinsats i Ronneby under torsdagen.

Skolelever på mellanstadiet befann sig på spåret när tåget kom – enligt uppgift för att filma och lägga ut på Tiktok.

Det var under skoltid på torsdagen som elever från Parkdalaskolan i Ronneby befann vid spåret. Enligt uppgifter till SVT Nyheter Blekinge kom tåget i låg hastighet och fick bromsa in för att inte köra på eleverna.

Polisen larmades och informerade därefter skolledningen om vad som hänt.

– Det är väldigt allvarligt, ett rakt av livsfarligt agerande. Jag vet att polis och rektor vidtog åtgärder direkt och att berörda vårdnadshavare har kopplats in, säger förvaltningschef Tobias Ekblad.

Hur ser du på det inträffade?

– Det finns ju ett antal olika scenarier man direkt ser framför sig. Att någon snubblar, att någon inte upptäcker tåget. Det självklara svaret är man inte inte ska vara där och jag vet att flera skolor i Ronneby nu sätter särskilt fokus på det här problemet, säger Tobias Ekblad.

Bara för en vecka sedan gick polisen ut med en varning för utmaningen efter att ungdomar rört sig på tågspåret i Nättraby och orsakat både tågstopp och utryckning från polis och räddningstjänst.

Vidtog flera åtgärder

Skolans rektor Camilla Radovan har talat med de inblandade eleverna och säger att de själva uppgett att det inte handlade om en Tiktok-utmaning.

– Tanken var att plocka upp en mobiltelefon som låg på spåret. Samtidigt vet vi ju att den här typen av utmaningar förekommer bland unga.

Redan under torsdagen vidtog rektorn på skolan en rad åtgärder.

– Vi har haft allvarliga samtal med samtliga elever, jag har skrivit en tillbudsrapport och kontaktat Arbetsmiljöverket. Jag har upplyst eleverna att det är ett brott att befinna sig där. Som jag ser det är det oerhört allvarligt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.