Foto: Peo Möller/Topnews

Lastbil välte – 500 liter diesel läckte ut

Publicerad

En lastbil körde under lördagsförmiddagen av vägen och ner i diket i höjd med Möllesjön utanför Olofström. I samband med olyckan läckte hundratals liter diesel ut i naturen.

Klockan var strax innan 12 på lördagen när larmet om olyckan kom. Av ännu okänd anledning åkte långtradaren ner i diket och välte på sidan. Föraren klarade sig utan skador.

Lastbilen, som var på väg med varor till IKEA i Älmhult, läckte ut uppskattningsvis 520 liter diesel i diket.

– De uppskattade om att det var ungefär 600 liter i den från början och nu hade lyckats pumpa över 80 liter. Så det är rätt mycket som läckt ut i marken, säger Ann-Sophie Jakobsson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Västra Blekinge till SVT på lördagseftermiddagen.

Räddningstjänsten i Osby, som ledde insatsen, samarbetade med miljörestvärdesledare och den kontaminerade jorden fick grävas upp. Men först var lastbilens trailer tvungen att tömmas på varor och arbetet med saneringen kunde inte starta förrän vid 18-tiden på lördagskvällen.

Hur påverkar det spridningen i naturen att saneringen får vänta?

– Där är miljöexperter involverade i detta. Den informationen jag fick är att detta inte ska vara något vattenskyddsområde eller så, utan att man bedömt att det är okej förhållanden i marken. Men ju tidigare man kan börja sanera desto bättre förstås, säger Ann-Sophie Jakobsson.

Vid 07-tiden på söndagsmorgonen kunde vägen, som varit helt avstängd under saneringsarbetet, öppnas upp för trafik igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer