Många laxartade fiskar på norra halvklotet är drabbade av vitaminbrist. Foto: SVT

Döda laxar flyter iland – gåtan ska lösas vid ån

Uppdaterad
Publicerad

Nu tas krafttag mot laxdöden. En forskare kommer nu att arbeta från lokaler i Mörrum i Blekinge för att på plats vid ån jobba vidare med att försöka lösa laxdödens gåta.

Lennart Balk är biokemist och forskare vid Stockholms Universitet och har i dryga tio år forskat kring bristen på tiamin i vår miljö. Han ska undersöka lax från Mörrumsån och Hanöbukten men även andra fiskarter. 

Det finns flera teorier om varför fisken blir sjuk och dör, men enligt Lennart Balk är det brist på vitaminet tiamin som är problemet och slår ut fiskens immunförsvar.

TV: Se hela inslaget på SVT Play

– Det finns tusentals studier globalt sett som visar att många laxartade fiskar på norra halvklotet är drabbade av den här bristen. Och det är definitivt inte bara i Mörrum utan det svenska perspektivet är ju alla våra älvar från Tornedalen ända ner hit. Det finns också ett globalt perspektiv från Stilla havet och över Nordamerikanska kontinenten, över Atlanten och in i våra områden in i Östersjöregionen, sager Lennart Balk.

”Fiskare är mycket oroliga”

Det var fyra år sedan man upptäckte att laxen i ån inte mådde bra i Blekinge och på Mörrums Kronlaxfiske som även ska bistå under provtagningsarbetet, är man djupt bekymrad. 

– De fiskare som kommer hit är mycket oroliga, det är viktigt för oss att den här forskningen görs, säger Mattias Holmqvist. 

Det är sedan tidigare känt att Östersjölaxen lider av tiaminbrist menar Lennart Balk.

– Men däremot så känner vi inte till alla mekanismer runt det, vad som kan göra det värre, vad som kan göra det mindre allvarligt och framför allt så känner vi inte till mekanismerna för hur det här orsakas i ekosystemet. Hur de här arterna blir drabbade på det här sättet. Det är kanske den viktigaste frågan framöver här, säger Lennart Balk.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.