Foto: Håkan Linder

Rocktrummisen Hempo Hildén död: ”Pappa levde livet”

Uppdaterad
Publicerad

Musikern och Karlskronaprofilen Henrik ”Hempo” Hildén har avlidit.

Han blev 69 år och hade en lång karriär som omtalad trumslagare  bakom sig.

Hildén, som bland andra spelat med Monica Törnell, John Norum, Don Dokken, Glenn Hughes, Magnus Uggla och Magnus Lindberg, var under många är en av landets mest anlitade trummisar. På 1990-talet flyttade Hildén till Karlskrona där han blev kvar fram till sin död.

I sin nya hemstad blev han snabbt en omtalad profil i det lokala musik- och kulturlivet men också en orädd samhällsdebattör med ett stort politiskt intresse.

Hildén avled vid lunchtid på måndagen efter en tids sjukdom.

Avled till sitt eget trumspel

Vid hans sida fanns hans närmaste anhöriga, bland andra dottern Bella Hildén.

– Jag körde ner från Söderhamn när jag förstod att han var så dålig som han var. Hans kropp orkade inte mer. Pappa levde ett liv som inte alla gjorde och han gjorde sina val, men han levde livet och fick sota för det.

Den sista stunden inramades av musik som Hempo Hildén gillade och själv medverkade på.

– Vi spelade bland annat ”Vintersaga” med Monica Törnell. Hans trumspel på den låten var signifikativt för hans spelstil, säger hon.

”Ledsamt besked”

Också för det lokala musiklivet spelade Hildén av avgörande betydelse under sina år i Blekinge:

– Ett otroligt tråkigt och ledsamt besked. Han har varit med oss i studion och vi har alltid haft jävligt kul – både med och utan musiken. Han kände mycket folk och kom alltid med friska idéer och påhitt, säger Karlskronabandet The Bones frontman Jonte Andersén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.