Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Även om Olofström har dragit ner mest på antalet lekplatser, har de satsat på Storlekplatsen i centrum som lockar många besökare. Foto: Martin Axelsson Därth/SVT

Lekplatserna blir färre i Blekinge – minst lek i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

Kommunalt förvaltade lekplatser har minskat drastiskt de senaste åren. I Blekinge har Olofströms kommun den största minskningen där 70 lekplatser har blivit nio.

– Man ville höja kvaliteten och göra de lekplatser som skulle vara kvar större, säger Linnea Persson, samordnare på kommunen.

Sveriges Lantbruksuniversitet har nyligen genomfört en studie som visar att kommunala lekplatser har minskat drastiskt under 2000-talet. Studien visar också att kvaliteten på lekplatserna varierar kraftigt mellan kommunerna.

Även om Olofström har dragit ner mest på antalet lekplatser, har de satsat stort på Storlekplatsen i centrum som lockar många besökare – även från andra kommuner.

– Jag tycker att den här lekparken är mer inbjudande för barnen. Jag föredrar att åka hit, det är värt det, säger Melanie Jönsson, som åkt med barnen från Bromölla till Olofström.

Hör mer från lekplatsbesökarna i Olofström om att lekplatserna blir färre i klippet ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.