Alisia Sandberg, Ellie Svanberg, Malva Hasanovic och Filippa Wilhelmsson lärde sig mer om Mörrumsån. Foto: Jennifer Alm/SVT

Här blir Mörrumsån elevernas klassrum

Publicerad

Genom att flytta ut undervisningen lär sig eleverna på Norrevångskolan mer om Mörrumsån och livet i vattnet.

– Jag tror inte att eleverna kommer gå förbi ån och kasta sin flaska här efter den här dagen, säger Ida-Maria Rigoll.

Under hösten har Norrevångskolans sjundeklassare flyttat ut en av biologilektionerna till den närliggande Mörrumsån. Här lär sig eleverna mer om livet i och kring ett vattendrag. 

– Det är väldigt roligt. Det känns som att man lär sig mycket mer än om man bara sitter i ett klassrum, för här får man se det på riktigt, säger Ellie Svanberg i klass 7D. 

– Vi lär oss om hur ån ser ut, om det är bra att den ser ut så och hur vi människor har påverkat den.

Vattenkikare och vadarbyxor

Under lektionen får eleverna bland annat ta på sig ett par vadarbyxor och undersöka vattnet genom en vattenkikare, för att sedan identifiera sina fynd på land.

Eleverna på Norrevångskolan har bytt klassrummet mot Mörrumsån under biologilektionerna. Foto: SVT

Utomhuslektionerna är ett samarbete mellan Mörrums kronlaxfiske och Blekinge folkhögskolas fiskvårdslinje, med hjälp av medel från Havs- och vattenmyndigheten.

– Vi tycker det är viktigt att kunskap förs vidare till nästa generation. Hur ska de annars kunna veta vad det är de ska vara rädda om? säger Ida-Maria Rigoll, platschef på Mörrums kronolaxfiske.

– Jag tror inte att eleverna kommer gå förbi ån och kasta sin flaska här efter den här dagen.

Tanken är att undervisningen vid Mörrumsån ska fortsätta framöver och bli ett årligt inslag för skolans sjundeklassare. 

Se när klass 7D besöker Mörrumsån i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.