Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jessica Sjöholm är mamma till 4-årige Leo, som behöver ungefär fem timmars vård om dagen i hemmet. Foto: SVT/Jennifer Alm/privat

Leos familj har varit utan vårdbidrag i sex månader

Uppdaterad
Publicerad

Jessica Sjöholms son, 4-årige Leo, lider av lungsjukdomen cystisk fibros och behöver ungefär fem timmars vård om dagen. Han har tidigare haft vårdbidrag, men sedan oktober har familjen stått utan bidrag i väntan på ett beslut från Försäkringskassan.

Långa väntetider hos Försäkringskassan gör att många föräldrar till barn med funktionsnedsättningar har hamnat i ett ”glapp” mellan det gamla vårdbidraget och det nya omvårdnadsbidraget.

Enligt siffror som Försäkringskassan tagit fram på uppdrag av SVT står 114 vårdnadshavare i Blekinge just nu utan bidrag, medan deras ansökan behandlas. Av dessa har nästan hälften väntat i över 180 dagar.

Väntat i 246 dagar

En av dem är Jessica Sjöholm i Nättraby. Hennes son, Leo, lider av cystisk fibros, en sjukdom som framför allt drabbar lungorna och mag-tarmkanalen.

Jessica Sjöholm studerar på distans från familjens hem och spenderar ungefär fem timmar om dagen på att vårda sin son. Familjen har haft vårdbidrag under hela Leos liv och har ansökt om det vid två tidigare tillfällen.

– Första gången tog det 29 dagar från ansökan till beslut, och andra gången tog det 50 dagar. Nu är vi uppe i 246 dagar och beslutet är inte fattat än. Så sammanlagt kanske det kommer att ta 300 dagar, säger Jessica Sjöholm.

Skapar oro och stress

Senaste utbetalningen fick familjen i oktober och Jessica Sjöholm beskriver hur väntan och ovissheten skapar en stress hos familjen.

– Vi vet inte heller vilket bidrag vi kommer att få beslut om nästa gång, så det skapar en oro. Vi har mycket utgifter kopplade till Leos sjukdom, och de drabbas såklart när vi inte får bidraget, säger hon.

Cystisk fibros är en ovanlig sjukdom som innebär att det slem som finns på kroppens slemhinnor är tjockare och segare än det ska vara. Främst påverkar det lungorna och mag-tarmkanalen.

Källa: 1177

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer