Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Mikael Augustsson, upphandlingschef på Karlskrona kommun, berätta om leverantörsmissen i klippet ovan. Foto: Johan Nilsson / TT

Leverantörsmiss: Engångsvisir har använts flera gånger

Uppdaterad
Publicerad
Personal i Karlskrona kommun har återanvänt samma visir som skydd mot covid-19 – trots att det varit engångsvisir. Detta efter fel information från leverantören som uppgett att visiret gick att använda flera gånger.

När Karlskrona kommun köpte in visiren visade leverantören upp ett produktblad där det framgick att de var till för att användas flera gånger. I ungefär tre veckor har personal inom Karlskrona kommun använt visiren som ett skydd mot covid-19 och rengjort dem mellan varje användningstillfälle.

Nu har det kommit fram att det varit visir som är framtagna för engångsbruk som personalen använt.

– Det är klart att det är allvarligt för vi ska kunna lita på den information om skyddsutrustning som vi får från leverantören, säger Gunilla Råberg, förvaltningschef äldreförvaltningen i Karlskrona kommun.

Har anmält leverantören

Enligt Karlskrona kommun ska det felaktiga användandet av visiren inte ha lett till några hälsorisker för personalen.

– Det är ett fullgott barriärsskydd mot covid-19 och det är inga risker för personalen att använda dessa. Det som är skillnaden från flergångsvisir är att de blir lite gråa och vi har haft tillräckligt med visir så när de har blivit det har vi bytt ut dem, säger Gunilla Råberg.

Trots detta har kommunen beslutat att byta leverantör och har anmält leverantören till Arbetsmiljöverket.

De flergångsvisir som nu beställts ska skickas ut till verksamheterna när de levererats nästa vecka. Fram tills dess kommer de visir som finns i lager att fortsätta användas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer