Nu har händelsen lex Maria-anmälts. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Lex Maria-anmälan: Vårdbiträde arbetade trots covidsymptom

Uppdaterad
Publicerad

Ett vårdbiträde på ett äldreboende i västra Blekinge gick till jobbet trots att hen uppvisade coronasymptom och utan att ha provtagit sig för viruset. Händelsen upptäcktes när en boende smittades och avled, och har nu lex Maria-anmälts.

Vårdbiträdet ska enligt anmälan ha varit hemma från jobbet med covidsymptom under tre dagar i slutet av september. Men när hen kom tillbaka till arbetet kvarstod vissa symptom, och vårdbiträdet hade då inte heller provtagit sig för viruset.

Nu har händelsen lex Maria-anmälts då den kunde ha lett till att en eller flera av de äldre på boendet smittats av viruset. Enligt den aktuella kommunens egen utredning har så dock inte skett.

Samma dag som vårdbiträdet kom tillbaka till arbetsplatsen insjuknade en boende med covidsymptom, och avled senare. Det framgår dock av anmälan att smittotillfället troligtvis ägt rum innan vårdbiträdet själv uppvisade symptom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.