Emanuel Norén, vice gruppledaren i liberalerna i Karlshamn, vill se åtgärder efter torsdagskvällens bilbrand. Foto: Privat

Politiker kräver åtgärder efter bilbranden i Karlshamn

Publicerad

På torsdagskvällen brann en bil i centrala Karlshamn. Nu kräver ledande liberaler i kommunen åtgärder och vill se en ökad polisiär närvaro.

Larmet kom sent på torsdagskvällen. En bil brann vid Regeringsgatan i Karlshamn på en parkering vid en matvarubutik. Polisen misstänker att bilbranden är anlagd.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här släcker räddningstjänst bilbranden i centrala Karlshamn Foto: Privat

Överväger kameraövervakning

Nu kräver liberaler i Karlshamn, som sitter i opposition, åtgärder. De refererar även till tidigare händelser som de menar skapar en känsla av otrygghet.

– Ofta är enkla åtgärder tillräckliga. En ökad polisiär närvaro, låta väktare patrullera regelbundet, se över den fysiska miljön, överväga kameraövervakning och så vidare. Det är ju inte bara de brott som faktiskt begås som ska bekämpas, utan också den otrygghet som får människor att välja väg hem med omsorg, säger gruppledaren Bodil Frigren Ericsson och vice gruppledaren Emanuel Norén i ett pressmeddelande.

Liberalerna tror också att det kan krävas hjälp utifrån.

– Kommunen har begränsade möjligheter att ensamma agera men vi har ett Brottsförebyggande råd där frågan måste lyftas. Vi kan ihop med polisen ordna möte med aktuell fastighetsägare för att diskutera vad vi gemensamt kan göra. Kanske finns det också fler platser i kommunen som kan identifieras som ”hot spots”? säger liberalerna.

Kommunalrådet: ”Polisen får utreda”

Kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) tycker att liberalerna går händelserna i förväg eftersom det fortfarande inte är utrett vad som orsakat branden.

– I denna specifika händelse vet vi inte vad som gjort att bilen brann. Det får polisen utreda, säger han till SVT.

Per-Ola Mattsson, kommunstyrelsens ordförande i Karlshamn. Foto: SVT

Han tror inte att mer poliser löser grundproblemet, utan att det krävs mer långsiktigt förebyggande arbete.

– Vi har ett bekymmer med ungdomar som är ute sent på kvällen. Sedan säger jag inte att det är ungdomar som ligger bakom denna specifika händelse, säger Per-Ola Mattsson.

Redan innan torsdagens bilbrand gick det ut en inbjudan med berörda där situationen med ungdomar på stan ska diskuteras.

– Vi sitter inte och avvaktar att något ska hända, säger Per-Ola Mattsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer